Ziua 25 – 12.10.2008 (penultima)

November 30th, 2009 Leave a comment Go to comments

Am ajuns si in Konso, unde deja atmosfera de trib s-a pierdut, dar am dat de alte lucruri interesante. Femeile de aici poarta niste fuste foarte interesante: de bumbac/lana, destul de groase si foarte colorate. Sunt bufante si lungi. Tot femeile am inteles ca sunt cele care duc tot greul: fac mai toata munca, iar barbatii… ei bine, pe ei ii vezi de la 10 dimineata, adunati la baut alcool local.

Satele sunt foarte interesante – seamana cu niste mici cetati antice. Au “strazi” inguste cat sa treaca un om si totul e proptit cu bolovani asezati unii peste altii.

Satul e construit in spirala pe un deal. Asa ca daca ai un vecin care sta mai sus, ai de facut o adevarata drumetie montana.

Oamenii Konso au in mijlocul satului, intr-un fel de luminis (piata ar fi prea mult spus), ceva ce se numeste “Generation Tree”. Este un manunchi mare de copaci legati intre ei cu sfoara, foarte inalti, iar o data la 18 ani se mai adauga un copac, o data cu schimbarea generatiei de “batrani” ai satului.

In functie de cati copaci are fiecare sat, se calculeaza vechimea lui. Noi am fost intr-un sat care avea 4 copaci. Deci destul de vechi. Satele mai au si un Community House – o casa mare cu un acoperis imens, unde dorm la un loc baietii tineri care au trecut pragul adolescentei, dar care nu au inca o sotie. Aici, cei cu experienta (inclusiv sexuala) ii invata pe cei mai tineri ce si cum.

Un alt sat absolut incredibil l-am gasit la aproape 2.800 de metri altitudine, la Dorze – la 25 de km de Arba Minch. Casele lor sunt uimitoare. Seamana cu capul unui elefant, sunt facute din bambus si acoperite cu frunze de banan fals (Enset). Pana sa ajungem am trecut pe langa o plantatie mare de banani – o imagine tropicala ca de poveste – iar 800 de metri mai incolo (si mai sus) era o padure de conifere tipic montana, aproape romaneasca. :) De neimaginat. Revenind la casele din Dorze – sunt foarte inalte si unele au chiar si 100 de ani. Problema e ca termitele rod bambusul de la baza, motiv pentru care casa se micsoreaza de-a lungul anilor.

La fiecare 20 de ani, caselor li se schimba acoperisul din frunze.. tot cu frunze.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.
You must be logged in to post a comment.
eXTReMe Tracker