Ziua 25 – 12.10.2008 (penultima)
Am ajuns si in Konso, unde deja atmosfera de trib s-a pierdut, dar am dat de alte lucruri interesante. Femeile de aici poarta niste fuste foarte interesante: de bumbac/lana, destul de groase si foarte colorate. Sunt bufante si lungi. Tot femeile am inteles ca sunt cele care duc tot greul: fac mai toata munca, iar barbatii… ei bine, pe ei ii vezi de la 10 dimineata, adunati la baut alcool local.
Satele sunt foarte interesante – seamana cu niste mici cetati antice. Au “strazi” inguste cat sa treaca un om si totul e proptit cu bolovani asezati unii peste altii.
Satul e construit in spirala pe un deal. Asa ca daca ai un vecin care sta mai sus, ai de facut o adevarata drumetie montana.
Oamenii Konso au in mijlocul satului, intr-un fel de luminis (piata ar fi prea mult spus), ceva ce se numeste “Generation Tree”. Este un manunchi mare de copaci legati intre ei cu sfoara, foarte inalti, iar o data la 18 ani se mai adauga un copac, o data cu schimbarea generatiei de “batrani” ai satului.
In functie de cati copaci are fiecare sat, se calculeaza vechimea lui. Noi am fost intr-un sat care avea 4 copaci. Deci destul de vechi. Satele mai au si un Community House – o casa mare cu un acoperis imens, unde dorm la un loc baietii tineri care au trecut pragul adolescentei, dar care nu au inca o sotie. Aici, cei cu experienta (inclusiv sexuala) ii invata pe cei mai tineri ce si cum.
Un alt sat absolut incredibil l-am gasit la aproape 2.800 de metri altitudine, la Dorze – la 25 de km de Arba Minch. Casele lor sunt uimitoare. Seamana cu capul unui elefant, sunt facute din bambus si acoperite cu frunze de banan fals (Enset). Pana sa ajungem am trecut pe langa o plantatie mare de banani – o imagine tropicala ca de poveste – iar 800 de metri mai incolo (si mai sus) era o padure de conifere tipic montana, aproape romaneasca. :) De neimaginat. Revenind la casele din Dorze – sunt foarte inalte si unele au chiar si 100 de ani. Problema e ca termitele rod bambusul de la baza, motiv pentru care casa se micsoreaza de-a lungul anilor.
La fiecare 20 de ani, caselor li se schimba acoperisul din frunze.. tot cu frunze.