Home > Uncategorized > World Press Photo 2009

World Press Photo 2009

February 14th, 2009

Ieri s-au anuntat castigatorii editiei 2008-2009 a premiilor World Press Photo, poate cel mai prestigios concurs international de fotojurnalism. Din pacate Romania nu a avut niciun reprezentant printre castigatori, insa fotografii facute in Romania au fost premiate.

Este vorba de seria de fotografii facute de italianul Carlo Gianferro interioarelor de case tiganesti din Romania. Un grupaj foarte bun, mai ales prin simplitatea si originalitatea ideii care a luat premiul 1 la categoria Portrait Story. Este intr-un fel o palma morala pe care ar trebui s-o simtim toti cei care lucram in domeniu, aici, pe plaiuri mioritice. Insa nu o spun cu invidie ci cu admiratie.

Acestea fiind zise, va invit sa priviti mai jos fotografiile cu pricina, iar si mai jos un mini-interviu chiar cu Carlo Gianferro executat exemplar de amicul Marius Cosmeanu la cateva ore de la anuntarea premiilor.

Enjoy!

Felicitări pentru premiu! Când aţi aţi făcut fotografiile cu care aţi câştigat?

Am fost de mai multe ori în România. Ultima oară, în octombrie anul trecut, când am stat acolo o săptămână.

 

De ce aţi ales să fotografiaţi romi? Ce v-a atras la ei?

E un subiect care mă preocupă de mai multă vreme. Istoria lor, cultura lor, viaţa lor de acum…

 

Cum au mers şedinţele foto? Cum aţi relaţionat cu romii?, A fost greu, a fost uşor?

Nu a fost foarte uşor, dar nici foarte greu, ca să zic aşa. Am avut noroc cu un colaborator, un ţigan, care mi-a facilitat legătura cu toţi cei pe care vroiam să îi fotografiez. Tipul acesta m-a ajutat foarte mult! După ce am stabilit relaţia cu ei, a mers uşor. Apoi, m-am întors şi am făcut şi alte poze, în alte perioade.

Cum vi s-a părut România?

Fantastică! Realmente, am fost prin toată ţara şi am văzut peisaje care m-au încântat. Am umblat mult cu maşina şi am văzut nişte panorame fantastice. E o ţară frumoasă…

Aţi avut vreun şoc cultural?

Da, au fost, dar nu cu ţiganii….

———————————————————-

Premiul cel mare a fost luat de Anthony Suau, un fotograf din SUA, al revistei Time, cu o fotografie ce infatiseaza un politist inarmat verificand o casa din care au fost evacuati proprietarii pentru ca nu si-au putut plati ratele la timp. O imagine dureros de actuala.

PHOTOGRAPHY-PRIZE/

Categories: Uncategorized Tags:
Comments are closed.
eXTReMe Tracker